NYHET

Möt HA Bygg | Therese Axelsson, Arbetsledare

I dag i möt HA Bygg får ni träffa en av våra medarbetare, Therese Axelsson, 25 år som arbetar som arbetsledare.

Det bästa med att arbeta i byggbranschen är nog mångfalden!

Vilken utbildningsbakgrund har du?

Jag läste ett fyraårigt tekniskt program på gymnasiet, så jag är gymnasieingenjör.

Vilka projekt är du involverad i?

I dagsläget arbetar jag på Kv Ekorren 5 där vi bygger Halmstad kommuns första egna korttidsboende med 80 platser. Det har jag fått följa genom projekteringen och nu är vi i gång ute på plats! Jag sitter även med i tidigt skede för projekt Daggkåpan åt Mariastaden projekt, 18 radhus som ska byggas i Ranagård i Halmstad. Och ibland stöttar jag i anbudsarbeten.

Vad gör du i din roll?

Min roll som arbetsledare är väldigt bred, och sedan jag började på HA Bygg har jag fått möjligheten att prova på flera moment i byggprocessen som är nya för mig. Exempelvis anbudsarbete i form av att upprätta kalkyler, skicka ut förfrågningar och utvärdera offerter, projektering samt produktionsförberedelser.

Vad gjorde att du valde att arbeta med det som du gör i dag?

Min pappa hade egen snickarfirma när jag var liten, så jag kände till branschen något, men det var inte förrän i högstadiet jag fick tipset av en studievägledare att söka byggteknisk linje på gymnasiet. Jag har alltid gillat kombinationen av praktik och teori, och byggbranschen lockade med sin bredd och omväxling!

Vad är det som är bäst med din roll?

Variationen helt klart! Det klyschiga man säger att ingen dag är den andra lik men som verkligen stämmer, och att jag ständigt får lära mig nya saker! Även att få arbeta med människor! I min roll träffar jag underentreprenörer, hyresgäster och slutkunder, leverantörer, beställare, specialister inom alla möjliga områden, nyfikna förskolebarn på granntomten till arbetsplatsen, oerhört skickliga hantverkare och många fler. Vi utövar en form av lagsport där vi tillsammans hittar lösningar – först i teorin, och att sedan få följa och realisera dem i verkligheten är väldigt roligt!

Vad är det absolut bästa med att arbeta i byggbranschen?

Det bästa med att arbeta i byggbranschen är nog mångfalden. Det är otroligt inspirerande att arbeta i team där vi alla har olika bakgrund, erfarenheter och kompetenser och där vi kompletterar varandra! Även att bygga för en positiv samhällsutveckling, både när det kommer till funktion och livskvalitet men också hållbarhet. I byggbranschen har vi stora möjligheter att påverka den ekologiska, men också den sociala hållbarheten – och det tycker jag känns viktigt!

Vilka favoritintressen eller hobbys har du?

Islandshästar är ett av mina stora intressen som jag sysslat med på hobbynivå sedan jag var liten. Hästarna lockade mig till Island där jag bodde i drygt 1,5 år – och det är verkligen ett resmål jag rekommenderar! Naturen är otrolig och olik allt annat jag har upplevt. Höga berg, svarta stränder, lavafält, vattenfall, glaciärer och gejsrar är bara axplock av vad som finns att se. Kan tipsa om rågbrödsglassen som serveras på Kaffi Loki i Reykjavik! Och för den lite mer våghalsige finns ju såklart hákarl, en typ av fermenterad haj, lik vår surströmming!

Vem skulle spela huvudrollen i filmen av ditt liv?

Emma Watson, för att jag är uppväxt med Hermione i Harry Potter som en av mina stora förebilder!