NYHET

Idag ska ni få lära känna en medarbetare som varit på HA Bygg sedan 2004. Alexander Broscheit, en Snickare som är 38 år gammal och som har två SM-guld i bagaget. På sin fritid driver han även en hunduppfödning hemma i Ängelholm där han bor med sin sambo och sina barn.

 

Vilken bakgrund har du?

Jag föddes och växte upp i Nynäshamn, söder om Stockholm. Vi bodde där fram tills tonåren då vi bestämde oss för att flytta ut till Gotland. Min pappa är från Gotland och vi har släkt där. Jag gick på Säveskolan i Visby där jag läste Byggnadsprogrammet. Efter skolan fick jag en lärlingsplats som snickare på ett företag som hette Bygg Team ute på ön. Jag hann inte jobba längre än ett halvår innan jag träffade min dåvarande fru på en kickboxningstävling i Karlskrona. Tre månader senare hade jag packat allt jag ägde och satt i bilen på väg hem till henne i Skåne.

Vi bosatte oss i Ängelholm och jag fick jobb på ett mindre byggföretag. Ett fåmansföretag där det bara var jag och ägaren. Det var en bit att köra och jag ville jobba på en lite större firma som låg närmre Ängelholm.

En dag ringde min svärmor och sa att hon läst i Helsingborgs Dagblad att HA Bygg sökte snickare. Jag ringde direkt och Henrik svarade. Jag berättade att jag var lärling och sökte lärlingsplats som snickare. Torsdag samma vecka fick jag komma på intervju. Senare samma dag som intervjun ägde rum ringde Henrik upp och sa att jag kunde börja på måndagen därpå – och det gjorde jag!

Mitt första projekt var en Vimmerbyvilla på Maria Park i Helsingborg. Min första handledare var Göran Lindqvist, som nu är Arbetschef i region Skåne Norr. Jag var yngst på företaget och blev verkligen fostrad av de äldre.

2004 var året och på den tiden var vi bara tio anställda på hela företaget, nu när vi är närmare 200 anställda. Så det är ingen underdrift när jag säger att mycket har hänt på de 18 år sedan jag klev in på företaget med kepsen bak och fram och en stor diamantsten i örat.

 

Vilka projekt är du involverad i?

Jag är ute på ett projekt i Ekeby där vi bygger en ny förskola åt Bjuvs kommun vid namn Lärkgatans förskola. Bygget startade i maj 2021 och vi började resa stommen i oktober. Vi är inne på sluttampen nu och det ska stå färdigt i juni i år.

 

Vad gör du som Snickare?

Under mina 18 år på HA Bygg har jag fått göra i princip allt man kan tänka sig inom snickeri. Allt från att ha rest villor, renoverat K-märkta kåkar, murat, byggt hästhagar till att bygga nybyggnationer som skolor på 8000 kvm. Nu går jag på entreprenad och vi gör i stort sett bara nybyggnationer. Då består arbetsuppgifterna av uppbyggnad av väggar, dörrar, fönstermontage, takläggning, gjutning av mindre konstruktioner och montering av inredning som kök och badrum.

 

Varför valde du att arbeta med det som du gör idag?

Jag har alltid haft stort intresse för att konstruera, att utmana mig själv och se resultat. Något som byggnadsprogrammet och framför allt inriktningen som snickare erbjöd. Byggprogrammet gav mig även tid och möjlighet att fokusera på mitt intresse för kampsport, något som betytt väldigt mycket för mig under min uppväxt. Jag tränade fem till sex gånger i veckan och har varit rankad 1:a i Sverige i kickboxning.

När jag går hem efter en arbetsdag har jag aldrig känt att jag tar med mig jobbet hem, utan bara kunnat fokusera på mina intressen. Något som jag värderar väldigt högt.

Vad är det bästa med att vara Snickare?

Att det är så varierande, man är runt på olika projekt, får se nya platser och får göra olika typer av arbetsmoment på varje projekt. Jag som är väldigt tävlingsinriktad gillar att många är beroende av att man blir klar i tid med sina arbetsuppgifter. Man kan få en ritning där man i början undrar om det är ens möjligt att konstruera. Men känslan när man sedan står där och tittar på det färdiga resultatet är riktigt go.

 

Vad är det bästa med att vara anställd på HA Bygg?

Vi delar inte upp oss i olika roller utan jobbar som ett lag. Jag ser ett företag som verkligen tar hand om sin personal. Satsar på deras hälsa, arbetsmiljö, förmåner och att det är lika för alla. Ett företag som inte är rädd för att utvecklas och vill framåt. Men inte på någon anställds bekostnad.

 

Vilka favoritintressen eller hobbys har du?

Jag driver en hunduppfödning med hundrasen Old English Bulldog. Utöver detta spenderas det ofantligt många timmar på gymmet. Jag har två egna barn och två bonus barn så vissa veckor är det full fart när alla är hemma. Då hinner man inte göra mer än att umgås med familjen.

 

Vem skulle spela huvudrollen i filmen av ditt liv?

Sylvester Stallone! Utan tvekan. Han är anledningen till att jag började med kampsport från början. Efter jag fick se första Rocky-filmen när jag var tio år gammal sa jag till pappa:

– Jag ska börja på boxning imorgon! Haha