NYHET

Louise var 28 år när hon började sin praktik som snickarlärling hos oss på HA Bygg hösten 2020 och har nu mindre än ett år kvar innan hon får sitt yrkesbevis som Snickare. En energisprudlande person som ger det lilla extra och som ser alla människors lika värde. Har man en kollega som henne, då är det alltid kul att gå till jobbet. Det kan jag intyga!

 

Vilken bakgrund har du?

Jag är född och uppvuxen i Östergötland med skånska föräldrar, som man kanske hör på min dialekt. Vi flyttade ner till Skåne när jag var 12år, hamnade i Kristianstad kommun och bodde där till jag gått klart skolan. Nu har jag slagit rot utanför Höganäs på västkusten och bor där i ett litet hus med min sambo och vår lilla hund, Otto.

Jag är sen tidigare utbildad inom scenproduktion och har jobbat som scenmästare på olika teatrar i Sverige. Som scenmästare är man ansvarig för all dekor och scenteknik på scenen inför olika föreställningar, att dekoren hamnar på plats och är säkert byggd, men också under föreställningarna när dekor ska flyttas eller förvandlas till något annat. Det är ett väldigt kreativt och problemlösande yrke vilket jag tycker att jag har användning av nu när jag bytt karriär.

 

Vilka projekt är du involverad i?

 Just nu är jag involverad i en ombyggnad av en gammal kontorsbyggnad i Helsingborg, Grustaget 1 heter det.

 

Vad gör du som Snickare?

Det är väldigt olika beroende på projekten man hamnar på. Det är mycket ombyggnader, nybyggnader, renoveringar och ibland lite speciella projekt. Vilket är kul för mig som vill lära mig så mycket som möjligt som lärling.

 

Vad gjorde att du valde att jobba med det som du gör idag?

Jag var redo för något nytt. Jag längtade efter normala arbetstider och någon form av struktur i vardagen. Att bli snickare var något som jag funderat på länge, men innan pandemin slog så var steget för långt att ta. Jag hade precis sagt upp mig från teatern i Göteborg för jag ville jobba hemma i Helsingborg när alla föreställningar började ställas in. Ansökan till vuxenutbildningen som snickare kom väldigt naturligt.

Det är inte så jättestor skillnad på det jag gör idag än vad jag gjorde innan. Det är fortfarande ett aktivt jobb där man får arbeta med både huvudet och kroppen tillsammans med trevliga och likasinnade kollegor vilket är väldigt givande tycker jag.

Vad är det bästa med din roll?

Det bästa med att vara snickarlärling är just att man får lov att ställa de dumma frågorna och lära sig något nytt varje dag. Det roligaste är också att faktiskt inse att jag har lärt mig något och att jag till och med lämnar bra resultat efter mig. Då känner man sig lite stolt ändå! 

Vad är det bästa med att arbeta i byggbranschen?

Normala arbetstider, mångfalden och alla möten man får med nya människor med helt olika bakgrund. Har man inte lärt sig något nytt yrkesmässigt ena dagen så har man blivit berikad med ny kunskap om andra kulturer istället.

 

Vad är det bästa med att vara anställd på HA Bygg?

Alla mina trevliga och roliga kollegor som stöttar och tar hand om mig som lärling. Jag har fått ett väldigt fint stöd från både chefer och kollegor från dag ett på HA Bygg och det verkar som om alla är glada för att få in lite fler tjejer i branschen.

 

Vilka favoritintressen eller hobbys har du?

Jag har aldrig riktigt förstått hur folk hinner med att ha hobbys… efter jobb, träning och matlagning är jag helt slut för dagen. Det blir liksom inte mycket annat gjort än att hänga med sambon där hemma och bara ta det lugnt. Det är alltid kul att skratta tillsammans med andra människor, så det är väl ett intresse jag har. Att umgås med andra människor och skratta högt ihop är som balsam för själen.

 

Vem skulle spela huvudrollen i filmen av ditt liv?

Melissa McCarthy, älskar hennes humor!